Als je een leuke baan hebt gezien, ga je solliciteren. In de vacature staat meestal hoe je dat moet doen: een brief, via e-mail of bellen. Als je nog een vraag hebt over de baan is het sowieso handig om eerst even te bellen. Dat maakt ook meteen een goede indruk.
De sollicitatiebrief
9 van de 10 keer wil een bedrijf eerst een sollicitatiebrief ontvangen. Let op: dit is je eerste indruk dus je brief moet perfect zijn.
Je brief moet altijd uit de volgende 4 onderdelen bestaan:
- Opening: op welke functie solliciteer je?
- Motivatie: waarom vind je deze baan zo leuk?
- Jezelf verkopen: waarom ben jij dé persoon voor deze baan? Verwijs naar je opleidingen en ervaringen
- Afsluiting: hier schrijf je bijvoorbeeld dat je graag in een gesprek je brief en CV wilt toelichten
Dan nog wat tips voor je brief:
- Maak je brief op de computer en zorg ervoor dat de brief er netjes uitziet
- Verkoop jezelf, maar overdrijf het niet
- Maak je brief kort en makkelijk leesbaar: gebruik geen lange zinnen en te moeilijke woorden
- Schrijf in de ik vorm en spreek de lezer aan met u
- Het is niet netjes om in de brief op te schrijven wat je wilt verdienen
CV
Bij een brief hoort een cv (curriculum vitae). Op je cv geef je een duidelijk overzicht van je persoonlijke gegevens, je gevolgde opleidingen en cursussen, je werkervaring en (eventueel) je hobby’s. Wil je graag een keer een CV maken? Kom dan een keer langs het JIP voor tips en een voorbeeld.
Open sollicitatie
Als er geen vacature is bij een bedrijf, winkel of instelling en je wilt er graag werken dan kun je een open sollicitatie doen. Dat kan door eerst te bellen om te vragen of er interesse is of door een brief met cv te sturen waarin je aangeeft voor welk soort functie je in aanmerking zou willen komen.
Op gesprek
Als je wordt uitgenodigd voor een gesprek bereid je dan goed voor. Lees alle gegevens van het bedrijf en jouw brief nog eens rustig door. Zorg dat je weet wat het werk inhoudt, dat je goed weet te vertellen waarom je dit werk wilt doen en waarom juist jij hiervoor zo geschikt bent. Let ook op je houding tijdens het gesprek, want je eerste indruk kun je niet meer overdoen.
Na afloop van het gesprek krijg je een brief of telefoontje waarin wordt vermeldt of je bent afgewezen of aangenomen. Je kunt ook worden uitgenodigd voor een tweede gesprek. Heb je na ongeveer twee à drie weken nog niets gehoord, bel dan even op. Ben je afgewezen, vraag dan waarom, zodat je daar bij je volgende sollicitatie rekening mee kunt houden. Het sollicitatiecentrum van het CWI heeft regelmatig spreekuren waar je terecht kunt voor tips.