Sport

In Nederland doen veel mensen aan sport. Vooral voetbal is met name bij jongens een populaire sport. Sporten kun je doen vanuit een aantal redenen; zo kun je sporten omdat je het leuk vindt, omdat je aan je conditie wilt werken, of omdat je het spel leuk vindt.
Veel sporten worden in clubverband beoefend. In de Gemeentegids van je eigen woonplaats vind je de adresgegeven van de diverse sportclubs bij jou in de buurt. Van veel sporten zijn er bonden in Nederland en die weten precies wat en waar het allemaal gebeurt. De NOC*NSF, Papendallaan 60, 6816 VD Arnhem, 026-4834400, heeft adressen en telefoonnummers van de meeste bonden.

Sporten is voor iedereen goed. Door veel te bewegen blijf je conditie op pijl en verbeterd je weerstand. Door te sporten kun je echter wel blessures oplopen. Het is daarom belangrijk dat je altijd een warming-up en een cooling down doet tijdens het sporten. Om je lichaam niet overbelast te raken, is het belangrijk dat je ook rustdagen houdt. Vraag aan je sportinstructeur of je trainer welke balans goed voor je is.

Sporten met een handicap

Ook met een handicap is het mogelijk om te sporten. Veel sporten zijn ook te beoefenend als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit of als je een verstandelijke beperking hebt. Er zijn immers ook Olympische Spelen voor Gehandicapten. Er zijn veel verenigingen voor mensen met een handicap, maar ook bij lokale sportverengingen kun je vaak sporten met een handicap. Sporten als hockey, basketbal, volleybal, judo, skiën, zwemmen en paardrijden zijn ook mogelijk met een handicap.
Wil je weten of jouw favoriete sport te beoefenen is met je handicap?
De NEBAS NSG (Nederlandse Bond voor Aangepaste Sporten), kan je informeren over de mogelijkheden. www.gehandicaptenensport.nl