Wonen

Als je een kamer hebt gevonden, heb je in ieder geval de volgende maandelijkse kosten:

  • huur
  • kosten voor gas, water en elektriciteit*
  • gemeentelijke belastingen en heffingen*
  • zorgverzekering
  • inboedelverzekering
  • aansprakelijkheidsverzekering
  • kosten voor telefoon, internet en tv
  • levensonderhoud (kleding, voeding en verzorging) *

Deze kosten kunnen bij de huurprijs inbegrepen zijn, maar zorg wel dat ze apart benoemd zijn in je huurcontract. Bovenstaande kosten kunnen allemaal vaste lasten worden genoemd, dit betekent dat je deze kosten sowieso elke maand hebt. Het bedrag dat je zou moeten reserveren voor deze vaste lasten is minimaal 840 euro. Dit is echt het minimum bedrag dat je kwijt bent. Je zult dus best zuinig moeten leven om hieraan te komen. De kosten zijn vaak nog hoger, omdat je daarnaast nog andere kosten kan hebben, zoals studie- en reiskosten.

Huurcontract en huurbescherming 

Huur je van een woningcorporatie dan kun je er van uitgaan dat het huurcontract in orde is. Je kijgt dan namelijk altijd een huurcontract. Huur je een woning via een particuliere verhuurder dan moet je erop letten dat de volgende punten in het contract staan:
– de hoogte van de huur en servicekosten
– kosten voor gas, water en electriciteit
– andere kosten (apart benoemen)
– termijn waarvoor je de kamer/woning huurt
– datum ingang huur
– adres en omschrijving van de kamer/woning
– twee handtekeningen (vergelijk de handtekening van de verhuurder met een identiteitsbewijs, zoals een paspoort of rijbewijs, dan weet je dat deze rechtsgeldig is)
– waar je wel en geen gebruik van mag maken
– ontvangen van bezoek
– huisdieren
– de staat van de kamer/woning bij aanvang van de huur. Je kunt hiervoor een opnamestaat gebruiken. Deze kun je vinden op www.huurdersvereniging.nl onder het kopje ‘overeenkomsten/contracten’. Je vindt hier ook een voorbeeldhuurcontract.

Om een contract te kunnen afsluiten moet je minimaal 18 jaar zijn. Heb je geen contract, bewaar dan alle betalingsbewijzen of bankafschriften die je hebt van de huurbetalingen. Deze kunnen dienen als bewijs dat je in elk geval een mondelinge huurovereenkomst hebt. Betaal je de huur contant, vraag dan om een betalingsbewijs.

Wil jij of de verhuurder opzeggen, dan moet het schriftelijk en aangetekend gebeuren. Let op: teken je een jaarcontract, dan zit je hier ook een jaar aan vast. Tussentijds opzeggen kan dan inprincipe niet. Bij een contract voor onbepaalde tijd geldt een opzegtermijn van minimaal 1 maand.

Wil de huurder jou uit de woning of kamer hebben? Let er dan goed op dat je huurbescherming hebt. Als jij niet akkoord gaat met de opzegging dan moet de huurder toestemming bij de rechter vragen om de huur op te zeggen. Verlaat nooit zomaar je woning of kamer, kom eerst naar het JIP of ga naar het Juridisch Loket. Ook als je een contract voor een bepaalde tijd hebt, mag je er niet uitgezet worden zonder toestemming van de rechter. Meer info vind je ook op www.rijksoverheid.nl

Lees ook:
Zelfstandig
onzelfstandig
huur