Vrijen

De meeste jongeren gaan in de puberteit hun eigen lichaam verkennen en met zichzelf vrijen. Als je jezelf bevredigt noemen we dit masturberen. Meisjes doen dit meestal door met hun vingers de vagina en de huid daarom heen te bespelen. Jongens masturberen meestal door zich af te trekken.

Als je met iemand anders gaat vrijen, begint de seks meestal met zoenen. Daarna komt het voorspel. Voorspel verwijst naar alle handelingen die voorafgaan aan het vrijen (geslachtsgemeenschap). Ze helpen om in de stemming te komen. Je kunt denken aan vingeren, trekken of orale seks.

Orale seks betekent dat je met je mond de ander bevredigt. Onder orale seks vallen pijpen, beffen en rimmen. Pijpen houdt in dat je de penis van de jongen in je mond neemt en er aan zuigt en likt. Beffen is het met de mond strelen en likken van de vagina en de clitoris. Rimmen betekent dat je de anus van de ander likt. Ook bij orale seks, is het belangrijk om dit veilig te doen met een condoom of beflapje.

Als je gaat vrijen (geslachtsgemeenschap) dan gaat de jongen met zijn penis in de vagina van het meisje. Het is goed om te weten dat jongens eerder opgewonden en klaar zijn voor het vrijen dan meisjes. Om de seks fijn te laten verlopen, moet het meisje eerst opgewonden zijn en dus vochtig zijn bij haar vagina. De stijve penis glijdt dan makkelijker naar binnen. Als een meisje gespannen is, kan de penis moeilijker naar binnen. Pijn hoort eigenlijk niet bij de seks dus vraag wat de ander prettig vindt en wijs elkaar de weg. Dan wordt de seks het leukst.

Om veilig te vrijen, gebruik je een condoom. Deze beschermt je tegen zwangerschap en soa.