Zelfdoding

Soms kan het leven je zo’n pijn doen, dat zelfmoord een oplossing lijkt. Veel mensen willen misschien niet echt dood, maar zien op dat moment geen andere oplossing. De dood lijkt soms de enige uitweg om van dat wanhopige en rottige gevoel af te komen. Het is niet raar dat je deze gedachten hebt. Iedereen denkt weleens in zijn of haar leven aan zelfdoding. Er zijn best veel jongeren die met zelfmoordgedachten rondlopen of misschien een poging hebben gedaan.

Misschien is er een deel van jou dat graag dood wil, maar in iedereen schuilt er een deel dat graag wil blijven leven. Hoewel je het misschien nu moeilijk vindt om te geloven, er zijn ook andere mogelijkheden deze wanhopige en pijnlijke gevoelens dragelijker kunnen maken en er op termijn misschien wel vanaf te komen.

Iemand die met zelfmoordgedachten rondloopt is óok de moeite waard, en niet gek, zwak of fout. Je staat er niet alleen voor. Er zijn mensen die voor je klaar staan en met jou willen praten over jouw gedachten en gevoelens. Misschien wil je dit doen met iemand uit je directe omgeving zoals je ouders, je zus, je buurvrouw, je huisarts of de vertrouwenspersoon op school. Wil je het liever met iemand anders bespreken, dat kan ook. Je kunt terecht bij een Jongeren Informatie Punt, bij Bureau Jeugdzorg (tot 18 jaar), het maatschappelijk werk of bij een GGZ-vestiging bij jou in de buurt. Nu je op internet zit, vind je het misschien wel prettiger om gebruik te maken van websites zoals Pratenonline of 113Online. Je hoeft niet ongelukkig te blijven. Er zijn mogelijkheden, ook voor jou.