Problemen op school

Op school of op je stage kunnen soms problemen spelen; je wordt bijvoorbeeld gepest, het lukt niet met je huiswerk, of je wilt niet meer naar school. Bij wie kun je dan terecht met je problemen? Je kunt dan eerst praten met je ouders, iemand van school (bijvoorbeeld een leerkracht die je vertrouwd), het JIP of de Kindertelefoon. Daarnaast kun je op school bij de volgende mensen terecht voor hulp:

  • Mentor: een klassenleraar, hij of zij begeleidt je op school. Als je ergens mee zit kun je eerst met je mentor gaan praten. Hij of zij kan je helpen of weet de weg naar iemand anders die meer voor je kan doen.
  • Decaan: als je vragen hebt over beroepen, vervolgopleidingen en studiefinanciering kun je terecht bij de decaan. Maar ook als je het idee hebt dat de opleiding niet bij je past, kun je terecht bij de decaan.
  • Vertrouwenspersoon: bij de vertrouwenspersoon kun je dingen bespreken die je liever niet met een leraar, je mentor of je ouders wilt of kunt bespreken.
  • Jeugdarts: een arts van de GGD, waarbij je terecht kan met medische klachten of psychische problemen.
  • Schoolmaatschappelijk werker: op veel scholen in Den Haag, Delft of Zoetermeer komen ook maatschappelijk werkers die je via je mentor kunt bereiken. Zij helpen je bij allerlei soorten problemen op school en thuis.

Op stage

Het is belangrijk dat je wat leert tijdens je stage en dat je je prettig voelt. Daarom moet je begeleiding krijgen. Meestal wordt je begeleid vanuit school (supervisie en stagebegeleiding) en op de stageplek zelf (werkbegeleiding). Wanneer je op je stageplek niet begeleid wordt, neem dan contact op met school. Verder is het natuurlijk niet de bedoeling dat je als goedkope kracht wordt gebruikt. Heb je wel het gevoel dat dit gebeurd, neem dan direct contact op met school.