Cultuur

Allerlei jonge mensen houden zich in Nederland bezig met muziek, bijvoorbeeld in de vorm van een (pop)bandje. Ben je op zoek naar een geschikte oefenruimte, wil je iets weten over contracten, een demo maken, of wil je reclame maken voor je band, dan kun je terecht bij een popcollectief bij je in de buurt (hier worden ook vaak muzieklessen gegeven). Voor meer informatie kun je terecht bij het:

De Kunstbende organiseert elk jaar een grote landelijke wedstrijd in kunst voor jongeren. Iedereen van 13 tot en met 18 jaar kan zich opgeven voor de volgende categorieën: Dans | Expo |Multimedia | Muziek | Performance | Taal
Meedoen is gratis.
Wat kan je winnen?
Een kleine greep uit het prijzen pakket: vrijkaartjes voor diverse culturele instellingen, meedoen aan KAS dans festival, kaartjes voor scapino ballet, kaartjes voor het ro-theater, knip en verfbeurt bij kinky-kappers en nog veel meer. Per categorie kun je een gouden, zilveren of bronzen ratje winnen.
De enige voorwaarde is dat je jouw act of kunstwerk zelf hebt bedacht en gemaakt. Check waar en wanneer deze creatieve wedstrijd plaatsvindt op www.kunstbende.nl

CJP

Met een CJP (Cultureel Jongeren Paspoort) kun je voor minder geld een filmpje pakken, een vakantie boeken, naar het theater gaan, cd’s kopen en een popconcert bezoeken. Vind jij het leuk om bovenstaande activiteiten te doen, dan is het CJP iets voor jou! Jongeren tot 25 jaar kunnen gebruik maken van een CJP. Door het aanschaffen van een CJP kost vrijetijdsactiviteiten niet gelijk veel geld. Met een CJP krijg je vaak kortingen en ben je goedkoper uit.

Hoe kom je eraan?

Een CJP-pas kost €15,-. Iedereen tot dertig jaar kan een CJP-pas kopen of cadeau krijgen.
Je kunt een pas aanvragen op www.cjp.nl. Ben je voltijd student, dan heb je recht op een CJP-pas met ISIC, voor wereldwijd voordeel. Ook deze kun je bestellen via www.cjp.nl of je kunt er ook voor terecht bij de winkels van JoHo en KILROY travels.

Multicultureel

Nederland heeft een multiculturele samenleving. Dit houdt in dat er mensen uit diverse culturen in Nederland wonen. In Nederland wonen voornamelijk mensen die oorspronkelijk uit Marokko, Suriname, Antillen, Turkije, Azië of uit Afrika komen. Elk land heeft zijn eigen normen en waarden en zijn culturele gewoontes. Je kunt in Nederland op verschillende manieren kennis maken met andere culturen. Zo kun je kennis maken met muziek uit een andere cultuur, theater, dans en kunst, maar ook kennis maken met de buitenlandse keuken. In het hele land komen er steeds meer initiatieven op het gebied van kennis maken met andere culturen.

Museumkaart

Nederland beschikt over een tal musea over diverse onderwerpen.
Veel jongeren vinden een ‘standaard’ museum maar saai. Toch is er vaak meer te zien en te beleven dan je vaak denkt. Er zijn een tal van musea waar je zelf actief kunt zijn.
Veel musea hebben programma’s voor jongeren of zijn juist op jongeren gericht.
Noem een onderwerp en de kans is groot dat er ergens in Nederland een museum aan is gewijd. Wist jij dat er een museum bestaat over tatoo’s, hasj, en erotiek? Maar ook een bezoek aan de Gevangenpoort (vol met martelwerktuigen), wereldmuseum en het verzetmuseum zijn de moeite waard.

De museum kaart is de enige kaart die je toegang biedt tot ruim 400 musea in heel Nederland, zonder dat je telkens entree hoeft te betalen!