Iedereen voelt zich wel eens rot of lusteloos. Dit zijn normale gevoelens die horen bij tegenvallers of problemen in je leven. Meestal gaat zo’n dipje vanzelf over. Maar het kan ook zijn dat je er langere tijd last van hebt. Je hebt nergens meer zin in, niets interesseert je, je kunt je niet concentreren, je bent prikkelbaar, je voelt je waardeloos, je hebt slaapproblemen en je voelt je moe en somber. Als je maandenlang last hebt van deze klachten dan spreken we van een depressie.
Gelukkig is er iets tegen te doen en hoe eerder je hulp of steun zoekt, hoe beter. Praat met iemand over je gevoelens, bijvoorbeeld met je ouders, een vriendin of leraar, dat lucht vaak op. Als je meer wilt dan alleen praten over je gevoelens dan kun je ook professionele hulp krijgen. Je kunt hiervoor terecht bij je huisarts of een psycholoog/psychiater. Samen proberen jullie erachter te komen wat de oorzaken zijn van je depressie en hoe je er van af kunt komen. Soms kan de huisarts je medicijnen voorschrijven. Om bij een psycholoog, psychiater of GGZ-instelling aangemeld te worden heb je meestal een verwijsbriefje geven nodig van de huisarts.
GGZ
Instellingen voor Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) vind je in alle delen van Nederland. Zij bieden hulpverlening bij psychische problemen of stoornissen.
Zelfbeschadiging
Zelfbeschadiging houdt in dat iemand zichzelf expres verwond. Dit noemen we ook wel krassen, zelfverwonding en met een moeilijk wordt automutilatie. Behalve snijden of krassen zijn er veel meer vormen van zelfverwonding, bijvoorbeeld slaan, haren uittrekken, botten breken en bij jezelf brandwonden toebrengen.
Iemand kan zich om verschillende redenen verwonden. Het kan zijn doordat hij/zij niet goed om kan gaan met heftige gevoelens. Het lukt diegene niet om zijn/haar gevoelens te uiten door bijvoorbeeld te huilen, te praten of te schreeuwen. Daarom gaat diegene op zoek naar een manier om toch die gevoelens te uiten op een manier die voor hem/haar te controleren is en dat is in dit geval pijn. Zelfverwonding wordt over het algemeen niet gedaan om medelijden van anderen te krijgen. Ook is het niet bedoeld om mensen af te schrikken.
Als je jezelf verwond, zorgen de wonden vaak voor littekens en soms gaan deze niet meer weg. Vaak zijn er ook geestelijke gevolgen. In eerste instantie kan zelfverwonding ervoor zorgen dat je je opgelucht voelt. Helaas is dit altijd van korte duur. Je kunt als het ware in een negatief cirkeltje komen, waar je gevoelens van waardeloosheid, schuld en zelfhaat alleen maar groter worden. Als oplossing voor een probleem wordt zelfverwonding dan een nieuw probleem.
Voor meer informatie of hulp kun je contact opnemen met je huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen voor verdere hulp. Je kunt ook praten met hulpverleners van Bureau Jeugdzorg of het Algemeen Maatschappelijk Werk.
Jeugdzorg
Kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen terecht bij Bureau Jeugdzorg. Bij Bureau Jeugdzorg kun je terecht voor problemen thuis, maar ook als je niet goed in je vel zit of het gaat niet goed op school of op je werk. Een vestiging in jouw regio kun je vinden op: http://www.bureaujeugdzorg.info/Debuurt/
Algemeen Maatschappelijk Werk
Ben je 18 of ouder? Dan kun je terecht bij het Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW). De maatschappelijk werker denkt met je mee en biedt je hulp bij jouw situatie. In bijna elke woonplaats is er een spreekuur van het maatschappelijk werk.
De Landelijke Stichting Zelfbeschadiging is gespecialiseerd in dit onderwerp. Je kunt informatie en hun contactgegevens vinden op: www.zelfbeschadiging.nl
Met de nieuwe Start & Stop app Antidepressiva van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) zien gebruikers van antidepressiva in één oogopslag wat het effect is van hun behandeling tegen depressie. De app geeft met name onafhankelijke informatie voor mensen die starten of stoppen met medicijnen. Het IVM wil met de app het goed en veilig gebruik van antidepressiva bevorderen.