Ho-le-bi

Je bent verliefd! Verliefd zijn is ontzettend leuk, of je nu op een meisje of jongen verliefd wordt. Het spannende is om te weten te komen of hij of zij jou ook leuk vindt.
Als het wederzijds is kunnen jullie misschien een relatie beginnen. We spreken eigenlijk van drie soorten relaties; hetero, homo en biseksueel.

  • Hetero betekent dat je op iemand van het andere geslacht valt. Je wordt als jongen verliefd op meisjes, en als meisje val je op jongens.
  • Homoseksualiteit wil zeggen dat je verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht. Meisjes die op meisjes vallen noemen we ook wel lesbisch.
  • Er is ook nog biseksualiteit, dan kun je verliefd worden op zowel jongens als op meisjes.

Homoseksualiteit en biseksualiteit komt overal en in alle landen voor. Vroeger werd het gezien als een ziekte of een afwijking. Homoseksualiteit is geen ziekte, maar een seksuele voorkeur. Als je homo of lesbisch bent, ben je dat al vanaf je geboorte en er is niks wat je ertegen kunt doen. Voor veel culturen is het nu makkelijker bespreekbaar. Hoewel er nog vaak onbegrip bestaat over homoseksualiteit. Het is niet erg als je homo of lesbisch bent, helaas is het niet altijd even makkelijk. Op het moment dat je het idee hebt dat je homo of lesbisch bent, kun je het daar best moeilijk mee hebben. Er voor uitkomen homo, lesbisch of biseksueel bent noemen we ook wel ‘uit de kast’ komen. Er zijn handige websites en organisaties zoals het COC die je daar bij kunnen helpen.