Zakgeld

Hoeveel zakgeld krijg ik?

De meeste jongeren krijgen zakgeld van hun ouders. Zakgeld is een goede manier om met geld om te leren gaan.
Er gelden vier gouden regels voor:

  1. Het is een vast bedrag.
  2. Je krijgt het voor een vaste periode.
  3. Er zijn afspraken over de besteding (wat moet je er van betalen, wat mag je zelf weten).
  4. Het wordt niet gebruikt als straf of beloning.

Het is dus belangrijk dat je met je ouders afspraken maakt over zakgeld. Je moet afspreken hoeveel je krijgt en wanneer en wat je ermee moet doen. Mag je alles vrij besteden? Moet je een gedeelte sparen? Of moet je er kadootjes en schoolspullen van betalen? Hoe meer je met je zakgeld moet doen, hoe hoger het bedrag dat je nodig hebt.

Bedragen

Behalve van wat je er mee moet doen, is de hoogte van je zakgeld afhankelijk van het inkomen van je ouders. Daarom kan wat jij krijgt nogal verschillen van wat je vrienden krijgen. Wel is er onderzoek gedaan naar wat jongeren gemiddeld krijgen op een bepaalde leeftijd. Wil je zien wat jouw leeftijdgenoten gemiddeld krijgen? Kijk dan op www.jeugd-en-geld.nl.

Als je vindt dat je te weinig krijgt, dan kun je proberen je ouders over te halen je meer te geven. Dat zal beter lukken als je met goede argumenten komt, alleen de verzuchting dat de hele klas meer krijgt dan jij zal vast niet erg helpen. Bedenk dus goed waarom je meer nodig hebt en ook hoeveel.
Een andere manier om je inkomsten te verhogen is het nemen van een bijbaantje of extra taken te doen thuis. Je kunt afspreken met je ouders dat je daar extra voor betaald krijgt. Kijk ook even of je misschien klusjes kunt doen bij buren of familieleden.

Kleedgeld

De meeste jongeren van 13, 14 jaar kunnen heel goed hun eigen kleding uitzoeken en aanschaffen. Veel jongeren krijgen daarom vanaf die leeftijd kleedgeld van hun ouders. Dat houdt in dat je een vast bedrag per maand krijgt, waar je vervolgens zelf je kleding van moet kopen.
Er is geen vast bedrag te noemen dat je aan kleedgeld hoort te krijgen. Wel is te zeggen dat je minimaal € 40,- per maand nodig hebt. Gemiddeld krijgen jongeren tussen de 12 en de 18 jaar € 54,- per maand. Voor de hoogte van het kleedgeld zijn geen regels, maar op www.jeugd-en-geld.nl kun je zien wat jongeren van verschillende leeftijden gemiddeld krijgen.

Net als bij zakgeld is het belangrijk dat je afspraken maakt met je ouders over de besteding van je kleedgeld. Moet je van je kleedgeld alles kopen, ook een winterjas en schoenen? Dat zijn grote uitgaven, voorkom problemen achteraf met goede afspraken. Veel jongeren die net met kleedgeld beginnen hoeven bijvoorbeeld alleen bovenkleding zelf te kopen. Zo kun je wennen aan het plannen, want soms zul je je kleedgeld moeten bewaren om volgende maand die broek van € 70 te kunnen kopen.

Wat geef je uit

Hoeveel geld geef je nou eigenlijk uit, waaraan geef je het uit en hoeveel komt er binnen? Vaak is dit niet helemaal duidelijk. Toch kan het handig zijn om dit bij te houden. En dan niet alleen met de afschriften van de bank, maar ook de dingen die je contant betaalt. Je bioscoopkaartje bijvoorbeeld en iets lekkers in de pauze. Zo kun je er bijvoorbeeld achterkomen dat je iedere maand geld overhoudt, wat je vervolgens weer opzij kan zetten om naar een sportclub te gaan of om te sparen voor een stereo. Ook kan het zijn dat je altijd blut bent, maar dat je geen idee hebt waar je geld heen gaat. In zulke gevallen is het handig om een begroting te maken.

Maak je eigen begroting

Bij een begroting probeer je inkomsten en uitgaven zo compleet mogelijk op te schrijven. Het kost best even tijd om dit allemaal uit te zoeken, maar het is absoluut nuttig omdat je op deze manier beter gebruik kan maken van je geld. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je uitgaven niet hoger zijn dan je inkomsten.
Waar moet je op letten bij het maken van een begroting?

Het is bij een begroting belangrijk dat alle bedragen die je noteert betrekking hebben op een vaste periode. Het makkelijkste is een overzicht per maand. Krijg je zakgeld per week dan vermenigvuldig je dit met 4,33 (een maand heeft iets meer dan vier weken). Als je wilt uitrekenen hoeveel je moet sparen voor je zomervakantie (één keer per jaar), moet je het totale vakantiebedrag delen door 12 (een jaar heeft twaalf maanden).