Vrijwilligerswerk

Veel jongeren doen vrijwilligerswerk. Jongeren zijn met name actief voor sportverenigingen en in het jeugdwerk. Vrijwilligerswerk doe je binnen een club of vereniging. Veel jongeren doen al aan vrijwilligerswerk zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Bijvoorbeeld het draaien van een bardienst bij de sportvereniging of het maken van flyers voor je club of vereniging.
In alle soorten en maten is er vrijwilligerswerk te vinden. Bijvoorbeeld bij scouting, organisaties als Amnesty International, Greenpeace of in het buurtwerk. Maar ook in het buitenland als vakantiebegeleiding of in kindertehuizen.

Vrijwilligerswerk doe je omdat je leuk vindt of omdat je graag mensen wilt helpen.
Sommige organisaties draaien voornamelijk op vrijwilligers omdat zij geen geld genoeg hebben om mensen te betalen voor hun werkzaamheden. Wel worden vrijwilligers regelmatig in het zonnetje gezet, door een jaarlijks uitje of een kerstpakket. Uiteraard is het heel normaal om iets voor een ander te doen zonder dat daar iets tegenover staat.

Veel gemeenten hebben een vrijwilligersbureau waar je openstaande vrijwilligers vacatures kunt vinden. Je kunt je ook inschrijven als je vrijwilligerswerk zoekt.

Tijdens het vrijwilligerswerk kunnen er ongelukken gebeuren. Je kunt schade veroorzaken, maar ook schade lijden. Het is daarom belangrijk dat je hiervoor verzekerd bent.