Studiefinanciering

Studiefinanciering bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een ov-kaart (het ‘studentenreisproduct’) en een lening. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen.

Wie betaalt je opleiding?

Aan je opleiding betalen 3 partijen mee: DUO, je ouders en jijzelf. DUO zorgt voor de basisbeurs en het studentenreisproduct. Kunnen je ouders niet meebetalen, dan kun je een aanvullende beurs aanvragen. Je kunt zelf meebetalen aan je studie door naast je studie te werken of door bij ons te lenen.

Studiefinanciering: gift of lening

Je beurs is een voorlopige lening. Die voorlopige lening wordt pas een gift als je je diploma binnen 10 jaar haalt, gerekend vanaf je 1e maand studiefinanciering. Dit noemen we ook wel ‘prestatiebeurs’. Hoeveel beurs wordt omgezet in een gift, is afhankelijk van de waarde van je diploma.
Haal je geen diploma, dan moet je alles terugbetalen: je basisbeurs, je aanvullende beurs en je studentenreisproduct. Alleen je aanvullende beurs over de eerste 5 maanden mag je altijd houden.