Stage

Naar school gaan betekent meestal ook dat je vroeg of laat stage moet gaan lopen. Dat is best spannend en misschien word je er ook wel zenuwachtig van. Dat is helemaal niet erg, belangrijk is dat je een stage vind die bij jou past.

Snuffelstage

Een snuffelstage; is meestal van korte duur en je kijkt dan vooral naar wat het werk inhoudt. Het kan ook een stage zijn waarbij je min of meer meedraait bij het bedrijf of de organisatie waar je stage loopt. Het kan om een dagdeel, een dag of een hele week gaan gedurende een periode, bijvoorbeeld een jaar. Het is belangrijk dat je begeleid wordt tijdens je stage. Meestal wordt je begeleid vanuit school (supervisie) en op de stageplek zelf (stagebegeleiding). Wanneer je op je stageplek niet begeleid wordt, neem dan contact op met school. Verder is het natuurlijk niet de bedoeling dat je als goedkope kracht wordt gebruikt. Een stage blijft een plek om te leren. Hou dit goed in de gaten. Wanneer je wel dit gevoel hebt, bespreek dit dan op je stageplek en op school.

Beroepsstage

Een beroepsstage loop je meestal voor langere duur; van een paar maanden tot aan een jaar. Tijdens deze stage leer je allerlei beroepsvaardigheden. Daarom is het belangrijk dat je een goede stageplek vindt die bij jouw opleiding past of waar je later graag zou willen werken. De begeleiding die je krijgt is veel intensiever dan andere stages en je stagebeoordeling telt meestal voor een groot deel mee in je opleiding. Wanneer je stage loopt krijg soms een stagevergoeding: hoe hoog deze is, is afhankelijk van waar je stage loopt. Meestal krijg je een stagecontract, waarin ook dit wordt vastgelegd.