Schulden

Het voorkomen van schulden

Simpelweg kun je schulden voorkomen door er goed op te letten dat je niet teveel uitgeeft. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Het komt vast wel eens voor dat je aan het eind van de maand nog iets wil kopen, waar je eigenlijk geen geld meer voor hebt. Om de maand goed door te komen, is een begroting een handig hulpmiddel. Je kunt dan inschatten hoeveel geld je nog kunt besteden en het is ook fijn om wat geld achter de hand te hebben bij onvoorziene omstandigheden. Heb je geen extraatje op je rekening, dan doe je er beter aan die aanschaf nog even uit te stellen of er helemaal vanaf te zien. Het zou mooi zijn als het zo werkt, maar soms kan het toch gebeuren dat je in de schulden terecht komt. Veel jongeren maken het een keer mee, dus schrik niet. Maar het is zaak om zo snel mogelijk uit die rode cijfers te komen, want elke dag dat je een negatief saldo op je bankrekening hebt staan (maar ook bij andere instellingen waar je schulden hebt), moet je rente betalen. Dat kan behoorlijk oplopen!

Hulp bij schulden

Als je schulden hebt is het belangrijk om eerst orde op zaken te stellen. Dit hoeft natuurlijk niet meteen als je even rood staat, maar begin er zo snel mogelijk mee. Zo voorkom je dat het probleem groter wordt. Kijk welke uitgaven noodzakelijk en welke minder belangrijk zijn en kijk of je bepaalde posten kunt schrappen. Om zo snel mogelijk van je schulden af te komen is het verstandig om elke maand een zo groot mogelijk bedrag af te betalen. Dit moet natuurlijk niet ten koste gaan van het geld voor bijvoorbeeld de huur. Moet de schuld per se snel afbetaald worden, vraag dan aan je ouders of zij het bedrag voor willen schieten. Spreek wel een afbetalingsregeling met je ouders af en houd je daar ook aan.

Kom je er echt niet meer uit en je ouders kunnen of willen ook niet meehelpen, dan kun je naar een instelling voor schuldhulpverlening gaan. Op www.zelfjeschuldenregelen.nl staat beschreven hoe je dit aan kunt pakken. Zit er bij jou in de buurt een JIP, dan kun je daar uiteraard ook terecht.
Let erop dat je niet de ene schuld met de volgende gaat betalen. Dit lijkt op de korte termijn een oplossing, maar in werkelijkheid maak je het dan alleen maar erger.

Financiering van school- en studiekosten

Jonger dan 18

Afhankelijk van je leeftijd en opleiding kunnen jij of je ouders geld krijgen voor het betalen van jouw school- en studiekosten. Ben je jonger dan 18 jaar en zit je op een school voor voortgezet (speciaal) onderwijs dan kunnen je ouders in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de studiekosten. Dit is afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Voortgezet [speciaal] onderwijs

Ben je 18 jaar of ouder en zit je op een school voor voortgezet onderwijs of voortgezet speciaal onderwijs dan heb je zelf recht op een tegemoetkoming in de studiekosten. Als je aan de voorwaarden van de Informatie Beheer Groep voldoet heb je in ieder geval recht op een basistoelage. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de vraag of je thuis- of uitwonend bent. Naast de basistoelage kun je nog een extra bedrag krijgen, afhankelijk van het inkomen van je ouders.

MBO- HBO- of universitaire opleiding

Ben je ouder dan 18 jaar en volg je een BOL-opleiding op een MBO dan heb je recht op studiefinanciering, mits je aan alle voorwaarden voldoet. Je hebt in ieder geval recht op een basisbeurs en een OV-jaarkaart. Volg je een HBO-opleiding of studeer je aan de universiteit dan kun je ook voor studiefinanciering in aanmerking komen als je nog geen 18 bent. De hoogte van de basisbeurs is afhankelijk van de opleiding die je volgt en de vraag of je thuis- of uitwonend bent. Naast de basisbeurs kun je een aanvullende beurs ontvangen die afhankelijk is van het inkomen van je ouders. Daarnaast kun je, onafhankelijk van jouw inkomen of dat van je ouders, een lening aanvragen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs), voorheen de Informatie Beheer Groep.

Heb je een bijbaantje? In 2010 mag je netto maximaal € 13.215,83 bijverdienen zonder dat dat gevolgen heeft voor je studiefinanciering.

Minder geld opnemen bij de ING bank

Jongeren tot 18 jaar met een rekening bij de ING Bank zullen vanaf 1 september nog maar maximaal 250 euro per dag kunnen pinnen. Dat was 1.000 euro. Reden voor deze maatregel is dat jongeren zich steeds vaker door criminelen laten gebruiken als ‘geldezels’.
Ze geven tegen een geringe vergoeding hun pas tijdelijk af. Daarna wordt hun bankrekening door criminelen gebruikt om er met drugshandel of andere misdrijven verkregen geld op te zetten en snel weer af te halen.