Zelfstandig

Woonruimte zoeken

Woonruimte vinden is in de meeste steden in Nederland erg moeilijk en kost veel tijd. Een kamer of een etage krijg je niet zomaar. Op deze pagina staan een aantal tips om op zoek te gaan en de kans op slagen te vergroten. Als je een dak boven je hoofd gevonden hebt, dan ben je nog niet klaar. Er zijn nog veel meer zaken waar je mee te maken kan krijgen, zoals een huurcontract, borg, sleutelgeld, inrichtingskosten, vaste lasten (kosten voor bijvoorbeeld gas, water en elektriciteit), huisvestingsvergunning, huurtoeslag en een urgentieverklaring. Ook daar gaan we op in. Soms ontstaan er problemen met de verhuurder. We geven tips over hoe je deze problemen aan kunt pakken en op kunt lossen.

Zelfstandig of onzelfstandig

Zelfstandige woonruimte betekent dat je de beschikking hebt over een eigen voordeur met daarachter je eigen keuken, douche en toilet. Flats, eengezinswoningen en appartementen zijn vormen van zelfstandige woonruimte. Bij onzelfstandige woonruimte deel je in elk geval de voordeur, maar vaak ook de keuken, de douche en het toilet met anderen. Met andere woorden: je woont op kamers. Voor kamerbewoning heb je geen huisvestingsvergunning of voorrangsverklaring nodig. Als je onzelfstandig woont, heb je bijna nooit recht op huurtoeslag.

Hoe zoek ik een zelfstandige woonruimte

Om aan een zelfstandige woning te komen kun je je inschrijven via een woonkrant (als die bestaat in jouw gemeente) of bij woningbouwverenigingen aankloppen. Verder kun je aan zelfstandige woonruimte komen via makelaars, advertenties in de krant, via niet-commerciële en commerciële kamerbemiddelaars en via internet.

Woonkrant

In veel gemeenten is er een aanbodmodel voor zelfstandige woningen. Dit betekent dat vrijkomende woningen in een woonkrant worden gezet. Deze krant komt meestal iedere week uit en zit vaak in het plaatselijke huis-aan-huisblad. In het aanbodmodel wordt meestal uitgegaan van iemands leeftijd, of het aantal jaren dat de persoon reeds zelfstandig in de stad woont. De  persoon die het langst staat ingeschreven krijgt als eerste de woning. Een woning vinden via dit model kan dan ook een langdurige kwestie worden. Heb je snel woonruimte nodig, dan kun je het beste eerst op zoek gaan naar een kamer en van daaruit rustig naar zelfstandige woonruimte zoeken. Het is dus wel aan te raden om je meteen in te schrijven zodra je 18 jaar wordt.

Woningbouwverenigingen

Heeft jouw gemeente of de stad waar je wilt wonen geen woonkrant dan is het een goed idee je in te schrijven bij een woningbouwvereniging. Zeker als je in een grote stad woont of wilt gaan wonen. Dit doe je alvast voor later. Vanaf 18 jaar kun je je inschrijven. Het lidmaatschap kost wel geld: een paar tientjes per jaar. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe meer kans je maakt op een woning. Kijk in het telefoonboek voor adressen.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een tegemoetkoming in de huurkosten. Huurtoeslag vraag je aan via de belastingdienst. Niet iedereen krijgt huurtoeslag hier moet je voor in aanmerking komen. Hieronder staat dit kort beschreven. Wil je meer weten over de huurtoeslag, kijk dan op [www.toeslagen.nl] Je moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
•    Je bent 18 jaar of ouder, of als je onder de 18 bent moet je bent getrouwd zijn.
•    Jij en je eventuele medebewoners hebben de Nederlandse nationaliteit of hebben een geldige verblijfsvergunning.
•    Iedereen die bij je woont, is op jouw adres ingeschreven bij de gemeente.
De woning moet aan de volgende eisen voldoen:
Je huurt een zelfstandige woning. Dit is een woonruimte met een eigen toegangsdeur, een eigen toilet en keuken.
De huurlasten zijn niet te hoog of te laag. Dit is afhankelijk van je situatie. Bepaalde servicekosten moet je in deze huurlasten meetellen, kijk op  De woning is passend voor jouw situatie. De woning mag bijvoorbeeld niet te ruim of niet te duur zijn. Als de gemeente de woning niet passend voor je vindt, krijg je geen huurtoeslag.

Inkomensgrenzen huurtoeslag
Onderstaande bedragen gelden voor huurtoeslag 2013.
Als je alleenstaand bent en jonger dan 65, dan heb je recht op huurtoeslag tot een inkomen van € 21.025  per jaar
Woon je samen en ben je jonger dan 65, dan heb je recht op huurtoeslag tot een inkomen van € 28.550

Kom je boven deze bedragen uit met je inkomsten, dan heb je geen recht op huurtoeslag.

Huisvestingsvergunning

In een aantal gemeenten heb je een huisvestingsvergunning nodig om in een goedkope huurwoning of koopwoning te wonen. Zo controleert de gemeente de verdeling van goedkope woningen.
Gemeenten bepalen zelf of  een huisvestingsvergunningen verplicht is, en voor welke woningen. Of je een huisvestingsvergunning nodig hebt, kun je navragen bij jouw gemeente.

Huur je een particuliere woning dan kun je een aanvraagformulier ophalen bij de gemeente. Als je een woning via een woningcorporatie huurt, dan zitten soms de kosten van deze vergunning vaak al in de administratiekosten die je betaald op het moment dat je de woning krijgt. Jongeren onder 18 jaar krijgen geen vergunning. Voor een kamer heb je geen huisvestingsvergunning nodig.

Urgentieverklaring
Met een urgentieverklaring kun je met voorrang in aanmerking komen voor een woning. Veel gemeentes geven alleen in levensbedreigende omstandigheden zo’n verklaring af. Denk je dat je in aanmerking komt voor een urgentie of wil je meer informatie neem dan contact op met je woningcorporatie. Informeer naar de kosten en vraag of je die ook moet betalen als je de urgentieverklaring niet krijgt.