Ontslag

Ontslag nemen of krijgen (ook wel ‘opzegging’ genoemd) betekent dat jij of je baas een einde wil maken aan je dienstverband. Het maakt dan niet uit of je een contract voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd hebt. Wat wel uitmaakt is dat er een reden moet zijn voor jouw baas om je te ontslaan. Dit kan namelijk niet zomaar en al helemaal niet als je contract nog geldig is.

Proeftijd

Als je nog in je proeftijd zit kan je werkgever je zonder opzegtermijn ontslaan. Hij hoeft geen reden op te geven, tenzij je hier om vraagt.
Let op: je werkgever mag je niet ontslaan omdat je zwanger bent, een handicap hebt of bijvoorbeeld een ander geloof. Ook niet in de proeftijd.

Contract voor bepaalde tijd (tijdelijk contract)

Een contract voor bepaalde tijd kan alleen opgezegd worden als de werkgever en jij het ermee eens zijn. Wil jij ontslag nemen of wil de werkgever jou ontslaan? Dan zul je moeten wachten tot je contract afloopt.

Contract voor onbepaalde tijd (vast contract)

Je kunt niet zomaar ontslagen worden door je werkgever. Hier moet hij een goede reden voor hebben en hij moet een ontslagvergunning aanvragen. Ook moet hij een opzegtermijn aanhouden. De opzegtermijn staat vaak in je contract of cao. Als dit niet zo is, gelden de volgende termijnen:

Op staande voet

In sommige gevallen kun je ontslag op staande voet krijgen; je wordt dan per direct en zonder opzeg termijn ontslagen, of je nu een tijdelijk of vast contract hebt. Dat kan als je bijvoorbeeld iets steelt op je werk of iemand lastig valt. De werkgever hoeft daarvoor geen toestemming te vragen. Je verliest ook je recht op een WW-uitkering. Belangrijk is dat de werkgever de dringende reden voor ontslag direct aan je moet melden.

Uitkering

Ben je 18 jaar of ouder en ben je ontslagen door je werkgever? Dan heb je in sommige gevallen recht op een

  • werkte je korter dan 5 jaar: 1 maand
  • werkte je tussen 5 en 10 jaar: 2 maanden

 

Je kunt ook met je werkgever overeenkomen dat je per direct stopt met werken. Je moet hier beiden mee instemmen.

Tip Wil je recht hebben op een WW uitkering, dien dan altijd bezwaar in tegen je ontslag. Vraag hiervoor (juridisch) advies bij het UWV werkbedrijf  of een vakbond (als je lid bent). Je kunt ook contact opnemen met het Juridisch Loket.

Zelf ontslag nemen
Als je zelf ontslag neemt, moet je je houden aan een opzegtermijn van 1 maand. Hiervan kan schriftelijk in een arbeidsovereenkomst worden afgeweken.

Als je zelf ontslag neemt heb je geen recht op een uitkering. Tenzij je ontslag hebt moeten nemen door een ernstig conflict op het werk zoals seksuele intimidatie. In dat geval moet je binnen een dag nadat je werkloos bent geworden contact opnemen met de bedrijfsvereniging. Er wordt een uitgebreid onderzoek ingesteld en daarna wordt bepaald of je recht hebt op een uitkering.