Veilig vrijen en wat als het mis gaat

Veilig vrijen

Veilig vrijen betekent dat je bent beschermd tegen soa en zwangerschap. Condooms beschermen tegen zwangerschap én soa. Voorbehoedsmiddelen zoals de pil, het spiraaltje, de prikpil of de nuvaring beschermen alleen tegen zwangerschap. Wil je meer informatie over voorbehoedsmiddelen, kom dan naar onze gratis Sense spreekuren.

Soa

Soa staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoening, een ziekte die je kunt oplopen door onveilige seks (ook wel geslachtsziekte genoemd). Je kunt alleen een soa van iemand krijgen die een soa heeft. Je kunt alleen niet aan iemand zien of hij of zij een soa heeft. Soms heb je klachten, zoals pijn bij het plassen, afscheiding uit de geslachtsdelen, pijn in de ballen of in de onderbuik. Soms heb je ook geen klachten, maar ook dan moet je uitkijken. Soa gaan niet vanzelf over, de meeste soa zijn goed te genezen met medicijnen. Blijf je er mee rond lopen, dan kun je nare klachten krijgen. Meisjes kunnen van sommige soa zelfs onvruchtbaar van worden.

Als je onveilige seks hebt gehad, raden we je aan om je te laten testen. Je kunt je laten testen bij je huisarts of bij een sense spreekuur.

SOA top 7

  • Chlamydia
  • Genitale wratten
  • Gonorroe
  • Hepatitis B
  • Herpes genitalis
  • Hiv-infectie
  • Syfilis

Zwanger?

Als je onveilig vrijt, loop je ook risico op zwangerschap. Je kunt na de onveilige seks een morning after middel gebruiken om de kans op zwangerschap te verkleinen. Dit je kun je maximaal 72 uur na dat je onveilig hebt gevreeën innemen. Een morning after middel kun je verkrijgen bij de apotheek en bij de grotere drogisten zoals Kruidvat (merk Norlevo, ongeveer 13 euro) Let er op dat het morning after middel een noodmiddel is. Je mag het dus niet vaak gebruiken.

Als je denkt dat je zwanger bent, kun je een zwangerschapstest doen. Je kunt pas testen vanaf het moment dat je ongesteld had moeten worden. Voor die tijd heeft het geen zin. Het ‘zwangerschapsstofje’ is dan nog niet te meten in je urine. Een zwangerschapstest kun je bij de apotheek halen. Je kunt ook het ook bij de huisarts laten doen.

Als blijkt dat je zwanger bent, heb je verschillende opties. Wil je het houden, een abortus of het laten adopteren? Soms is het moeilijk om een keuze te maken. Het helpt vaak om het met mensen in je omgeving te bespreken. Maar het blijft altijd jouw keuze. Het is jouw lichaam en jouw leven. In sommige culturen is het krijgen van een kind voordat je getrouwd bent, een schande. Wat je situatie ook is en welke keuze je ook gaat maken, er zijn organisaties die je kunnen helpen.