Home » Drugs/Verslaving

 Drugs/Verslaving

Iedereen komt wel eens in contact met drugs. Dat hoeft natuurlijk niet meteen heroïne of cocaïne te zijn, want een sigaret of alcohol zijn ook drugs. Veel jongeren experimenteren in hun puberteit met drugs. Het is goed om te weten wat bepaalde middelen met je (kunnen) doen, wat de gevolgen zijn en wat je moet doen als je verslaving echt een probleem gaat worden.

Als je een werkstuk of schoolopdracht maakt over drugs, kun je ook kijken op www.drugsweb.nl of bellen naar de Drugsinformatielijn: 0900-1995 (10 ct/min).

Drugsgebruik

Het gebruik van drugs, ook alcohol, kan een onvoorspelbaar effect hebben doordat je van tevoren niet precies weet wat het met je doet. Je kunt je behoorlijk vergissen in de werking en er knap beroerd van worden.
Bij het gebruik van alcohol en drugs kun je gemakkelijk over je grenzen heen gaan en dingen doen die jij achteraf misschien liever niet had willen doen. Voordat je besluit drugs te gebruiken kun je je maar beter bewust zijn van deze risico’s. Zorg dat je uitgerust bent en gebruik niet als je je niet lekker voelt. Het is verstandig om vrienden bij je te hebben die je vertrouwd en die jou kunnen helpen als het fout gaat. Combineer bij voorkeur geen middelen, omdat sommige middelen elkaars werking versterken of veranderen.
In sommige situaties kun je beter nuchter zijn, bijvoorbeeld tijdens werk, op school of bij deelname aan het verkeer. Ook tijdens zwangerschap en bij borstvoeding kun je beter niets gebruiken. Je wilt misschien stoer doen, meedoen met anderen of je grenzen testen. Het kan ook zijn dat je uit verveling gaat gebruiken of omdat je gestresst bent, nieuwsgierig of onder druk word gezet. Bijvoorbeeld als de hele vriendengroep gebruikt, dan is het knap als je nee durft te zeggen wanneer je iets aangeboden krijgt en het eigenlijk niet wilt! Misschien helpt het als je bedenkt dat echte vrienden je niet onder druk zetten en jou stoer vinden, omdat je nee durft te zeggen!


Verslaving

Drugs zijn te verdelen in softdrugs (hasj en weed) en harddrugs ( XTC, cocaïne, speed, tripmiddelen/paddo’s). Harddrugs hebben volgens de regering een groter een risico voor de gezondheid dan softdrugs. Maar aan softdrugs kun je wel degelijk verslaafd raken. Er zijn twee vormen van verslaving: geestelijk en lichamelijke. Geestelijk verslaafd betekent dat je het idee hebt dat je zonder drugs niet goed kunt functioneren. Je wilt dus steeds opnieuw drugs gebruiken en hebt het gevoel dat je niet zonder de drugs kunt. Alle drugs kunnen geestelijk verslavend zijn.
Lichamelijk verslaving houdt in dat je lichaam protesteert als je stopt. Dat noemen we ontwenningsverschijnselen. Een ander verschijnsel is ‘tolerantie’: je hebt steeds meer van de drug nodig om hetzelfde effect te voelen. Dit merk je bijvoorbeeld bij alcohol. Bij je eerste glas alcohol raak je al in een roes. Als je regelmatig drinkt ervaar je dit pas na een paar glazen alcohol.
Niet alle drugs zijn lichamelijk verslavend. Het is moeilijk iets te zeggen over het risico van de afhankelijkheid van de verschillende drugs. Het ligt er namelijk aan hoe vaak je gebruikt, wat je gebruikt en waarom je gebruikt.
Een drug kun je af en toe, bij speciale gelegenheden gebruiken. Gewoon omdat je het lekker vindt. Maar wanneer druggebruik een manier wordt om je problemen te ontvluchten loop je het risico om afhankelijk te worden van drugs.


Een site van Stivoro en het trimbos instituut met een zelftest, filmpjes, tips etc over omgaan met roken, drugs en alcohol

  • www.drankendrugs.nl  Op deze site kun je allerlei informatie vinden over alcohol en drugs
  • Drugs en uitgaan. een website voor jongeren tussen de 16-26 jaar die uitgaansdrugs of alcohol gebruiken of er over nadenken dit te gebruiken.
  • www.drugsweb.nl. De website waar je alles kunt lezen over verschillende soorten drugs en alcohol, het gebruik en de risico's
  • www.drugsinfo.nl Deze website van het Trimbosinstituut geeft je informatie over allerlei soorten drugs en de risico's
  • www.jelinek.nl Jelinek is gespecialiseerd in drugs en verslaving
  • www.blowout.nu. Deze website is voor iedereen die meer wil weten over hasj en wiet
  • www.alcoholendrugsinbeeld.nl  Deze website is bedoeld voor jongeren die dof of slechthorend zijn.
  • www.maakjekeus.nl Deze site richt zich op jongeren van 12 tot en met 18 jaar. Doel van de website is jongeren te informeren over alcohol, roken, drugs, gokken, gamen en internet en over hoe zij hier een gezonde keuze in kunnen maken.
  • Brijder Jeugd geeft je informatie over alcohol, cannabis, drugs en gamen. Over waar je terecht kunt als je vragen hebt, of als je meer wilt weten over jouw gebruik of gedrag. 
  • Chatfunctie van Trimbos